مترجم: عارف عبادی
متن زیر ترجمه و تلخیص بخش کوتاهی است از کتاب «اتفاق: شانس، آشوب و چرا هرآنچه میکنیم مهم است» (2024) نوشتۀ برایان کلاس (Brian Klaas). محور اصلی کتاب کلاس تاثیرات رخدادهای کوچک و به ظاهر ناپیدا در شکلدهی به روندهای بزرگ است. گزیدۀ زیر دربارۀ یکی از طولانیترین آزمایشهای زیستشناسی است که در آن دانشمندان با مطالعۀ دهها هزار نسل از باکتری ای. کُلی (E. coli) در محیط آزمایشگاهی تلاش میکنند تا نشان دهند چه میزان از تغییرات در دوازده سویۀ این باکتری حاصل اتفاق است و چه میزان حاصل همگرایی.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
«بازی کردن نقش خدا در زیستشناسی» نوشتهی برایان کلاس • صدانت
محور اصلی کتاب کلاس تاثیرات رخدادهای کوچک و به ظاهر ناپیدا در شکلدهی به روندهای بزرگ است. گزیدۀ زیر دربارۀ یکی از طولانیترین آزمایش ...
اندیشه سیاسی مرحوم علامه طباطبایی (سید محمدحسین طباطبایی) در سالهای اخیر محل بحث و پرسش و جنجال بوده است. برخی پژوهشگران چون دکتر محسن کدیور مدعی شدهاند که اندیشه سیاسی ایشان با گفتمان رسمی جمهوری اسلامی متفاوت است و در برخی دیگر در نقطه مقابل کوشیدهاند سازگاری میان این دو ایجاد کنند.
آیت الله محمد سروش محلاتی از استادان خارج فقه حوزه علمیه قم است و سالهاست کرسی رسمی تدریس دارد. از ایشان تاکنون آثار متعددی به چاپ رسیده است که عمده آنها در حوزه فقه سیاسیاند. کتاب «تاملات سیاسی علامه طباطبایی» از مکتوبات حوزه اندیشه سیاسی این فقیه معاصر است که کوشیده روشنایی به برخی ابهامات درباره اندیشه سیاسی مرحوم طباطبایی بتاباند. انتشارات میراث اهل قلم نخستین بار این کتاب را در سال 1396 روانه بازار کرده است. متن زیر، خلاصهای گزارشگونه از این کتاب است.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
خلاصه کتاب تاملات سیاسی علامه طباطبایی • صدانت
اندیشه سیاسی مرحوم علامه طباطبایی در سالهای اخیر محل بحث و پرسش و جنجال بوده است. برخی پژوهشگران چون دکتر محسن کدیور مدعی شدهاند ...
وبسایت فرهنگی صدانت
جان پوکینگهورن (1930-2021) فیزیکدان و کشیش انگلیسی بود که زندگانی فکریاش، بیش از هر چیز، به بحث درباب آشتیِ علم و دین گذشت. او ریاضیات و فیزیک را در کالج ترینیتی کمبریج آموخت؛ آنگاه به تدریس فیزیکِ ریاضی، نخست در دانشگاه ادینبورگ و سپس در کمبریج، پرداخت. وی دکتری دوم خود را در سال 1974 در فیزیک ذرات بنیادی دریافت کرد و ضمنِ معرفی مدلی ریاضیاتی برای محاسبۀ مسیرِ ذرات کوانتومی، به عضویت انجمن سلطنتی علوم انگلستان درآمد. بااین-حال، او چندسال بعد با شگفتی تمام، از مقام استادی کناره گرفت و به تحصیل الهیات پرداخت که در این زمینه نیز موفق بود بهطوریکه در 1986 بهعنوان رئیس و کشیش ترینیتی هال انتخاب شد، در 1989 به ریاست کالج کوئینز در کمبریج رسید و دستآخر در 1996 از آنجا بازنشسته شد. پوکینگهورن همچنین در تأسیس «انجمنِ دانشمندان منصوبِ کلیسا» و «انجمن بینالمللی علم و دین» نقش بهسزایی ایفا کرده است. بیشتر نوشتههای او به بحث درباب نسبتِ علم و الهیات اختصاص دارند؛ بهعنوان مثال، راهِ جهان، ایمان یک فیزیکدان، ایمان و علم و فهم، خدای امید و فرجام جهان، مواجههای مسیحی با واقعیت، فیزیک کوانتومی و الهیات، علم و دین در جستجوی حقیقت از جمله آثاریاند که او در این زمینه نگاشته است. پوکینگهورن در 1997، بهسبب خدمات برجستهاش در زمینۀ علم، الهیات و اخلاق، عنوان شوالیه را از الیزابت دوم دریافت کرد و نیز در 2002 برای پژوهش در مورد واقعیتهای معنوی، جایزۀ بنیاد تمپلتون را از آن خود نمود.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
درباب کتابِ «الهیات در متن علم»؛ اثر جان پوکینگهورن • صدانت
درباب کتابِ «الهیات در متن علم»؛ اثر جان پوکینگهورن میلاد نوری (مترجم کتاب) جان پوکینگهورن (1930-2021) فیزیکدان و کشیش انگلیسی بود که زندگانی فکریاش،
(نظریههای مدرن برای ادراک)
مرداد ماه ۱۴۰۳
به همت مرکز فرهنگی آبی
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
سخنرانی کاوه بهبهانی با عنوان «ذهن چطور امور را ادراک میکند؟» • صدانت
در این سخنرانی، کاوه بهبهانی به بررسی مختصر برخی از نظریههای مدرن در مورد ادراک حسی میپردازد. . . دانلود صوت سخنرانی کاوه بهبهانی برای مشاهده تصویری
پرمطالبه بودن نظریات اخلاقی اعتراضی است که در دهههای اخیر و پس از مقالۀ معروف سینگر در 1972 بسیار رواج یافت. این اعتراض میگوید شهوداً نظریۀ اخلاقی نباید مطالبات بیش از حدی از ما داشته باشد. علیرغم اینکه بیشتر بحثها دربارۀ پرمطالبگی در فایدهگرایی مطرح است، در سالهای اخیر این اعتراض ناظر به اخلاق کانتی هم مطرح شده است. عدهای با پیش کشیدن تقسیم وظایف کامل و ناکامل در نظریۀ اخلاقی کانت و استفاده از مفهوم «آزادی عمل» که کانت در خصوص وظایف ناکامل مطرح کرده است، کوشیدهاند نشان دهند اخلاق کانت پرمطالبه نخواهد بود. در این نوشتار این راهحل را مطرح و بررسی میکنیم و مشخص خواهد شد این راهحل اولاً باعث میشود اخلاق کانت کممطالبه و بیش از حد سهلگیر شود و ثانیاً مشکل پرمطالبگی را به طور کلی در اخلاق کانت حل نمیکند و پرمطالبهترین بخش اخلاق کانت در وظایف کامل است.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
مقاله «ناکامل بودن راهکار استفاده از وظایف ناکامل برای حل مشکل پرمطالبگی در اخلاق کانتی» نوشتهی ایمان عباسنژاد • صدانت
مقاله: ناکامل بودن راهکار استفاده از وظایف ناکامل برای حل مشکل پرمطالبگی در اخلاق کانتی نویسنده: ایمان عباسنژاد فصلنامۀ مطالعات اخلاقی، ش2، ص49-68
مؤسسه شهر فلسفه با همکاری مؤسسه خانه آشنا در ۱۷ اسفند ۱۴۰۳ نشست ویژهای با موضوع «همدلی» برگزار کرد. در این رویداد، امید کشمیری و کاوه بهبهانی به بررسی ابعاد مختلف همدلی پرداختند.
(چگونه همدلی نَسنجیده به زبان اخلاق تمام میشود)
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
نشست «دربارهٔ همدلی» با سخنرانی امید کشمیری و کاوه بهبهانی • صدانت
مؤسسه شهر فلسفه با همکاری مؤسسه خانه آشنا نشست ویژهای با موضوع «همدلی» برگزار کرد. در این رویداد، امید کشمیری و کاوه بهبهانی به بررسی ...
نشست علمی «گفتوگو پیرامون تعقّل و تدیّن» روز ۲ اسفندماه ۱۴۰۳ با حضور جمعی از اندیشمندان و صاحبنظران در خانه بازنشستگان امید شهر سنندج برگزار شد.
در این نشست، #مصطفی_ملکیان ، #حسین_امامی ، #کیوان_بلندهمتان ، #فرزاد_حاجیمیرزایی و #مولود_بهرامیان به بحث و تبادل نظر پیرامون نسبت میان تدیّن و تعقّل پرداختند. همچنین، نظریه عقلانیت و معنویت بهعنوان یکی از دیدگاههای مهم در این حوزه مورد بررسی قرار گرفت.
این نشست فرصتی برای واکاوی رابطه دین و خردورزی بود و تلاش شد تا از منظرهای مختلف، پیوند یا چالشهای این دو مقوله تحلیل شود. فضای علمی و گفتوگوی آزاد بین صاحبنظران، این نشست را به محملی برای اندیشهورزی و تبیین مباحث بنیادین در حوزه دین و عقل تبدیل کرد.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
میزگرد «گفتوگو پیرامون تعقّل و تدیّن» با حضور مصطفی ملکیان • صدانت
نشست علمی «گفتوگو پیرامون تعقّل و تدیّن» روز ۲ اسفندماه ۱۴۰۳ با حضور جمعی از اندیشمندان و صاحبنظران در خانه بازنشستگان امید شهر سنندج ...
در سلسله درسگفتارهای «تاریخ ایران» عباس امانت، استاد بازنشستهی تاریخ در دانشگاه ییل، درباره ساختارهایی در تاریخ ایران صحبت میکند که به باور او از قرنها پیش تا امروز پایدار مانده و زندگی ایرانیان را شکل داده است.
امانت در این درسگفتارها، تاریخ ایران را از خلال چند دوگانه روایت میکند—دوگانههایی که به باور او، بهترین ابزار برای تبیین جنبههای مختلف تاریخ سیاسی، اجتماعی و مذهبی ایران هستند. او بر پایه تحلیل خود، به بررسی ساختارهایی میپردازد که از قرنها پیش تا امروز پایدار مانده و بر زندگی ایرانیان تأثیرگذار بودهاند.
بوم و بر
ایران و انیران
درگاه و دیوان
دین و دولت
بازار و میدان
بیرون و اندرون
رزم و بزم
دنیا و آخرت
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
درسگفتارهای عباس امانت دربارهی تاریخ ایران • صدانت
در این سلسله درسگفتارها، عباس امانت، درباره ساختارهایی در تاریخ ایران صحبت میکند که به باور او از قرنها پیش تا امروز پایدار مانده است.
برگردان: #کاوه_بهبهانی
دو هواشناس را تصور کنید که احتمال آفتابی بودن هوا را پیشبینی میکنند. هواشناس سمت چپ به دادههای اضافهای دسترسی دارد (مثل وضعیت کنونی آبوهوا که تا حدودی ابری است) و در نتیجه هر کدام پیشبینیهای متفاوتی ارائه میدهند. تابع موج در مکانیک کوانتومی، برخلاف پیشبینی هواشناسی، توصیف کاملی از رفتار آینده یک سیستم کوانتومی ارائه میدهد. در واقع، خود طبیعت در مقیاسهای کوچک [مقیاس کوانتومی] ذاتی کاملاً احتمالاتی دارد: کولبِک و رِنِر...
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
آیا تابع موج کوانتومی واقعیت را بازنمایی میکند؟ • صدانت
در بطن مکانیک کوانتومی، تابع موج قرار دارد؛ تابعی احتمالاتی که فیزیکدانان برای فهم جهان در ابعاد نانومتری از آن استفاده میکنند...
در این سخنرانی که در سال ۱۳۸۶ در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد، علی میرسپاسی با عنوان «مواجهه روشنفکران ایرانی با مدرنیته» به بررسی انتقادی سنت روشنفکری در ایران پرداخت. او با نگاهی تاریخی-انتقادی، برخی ویژگیهای ریشهدار در رفتار و اندیشه روشنفکران ایرانی را مورد نقد قرار داد.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
سخنرانی علی میرسپاسی با عنوان «مواجهه روشنفکران ایرانی با مدرنیته» • صدانت
نقد علی میرسپاسی بر روشنفکری ایرانی و مواجهه متناقض آن با مدرنیته، غربستیزی، و بیتوجهی به بستر تاریخی.
دستکم برخی از مسائلِ فلسفۀ دین، جزءِ مسائلِ « سهل و ممتنع» هستند؛ بدین معنا که در نگاه نخست همگان بدان مسئله میاندیشند/ میتوانند بیاندیشند و حتّی در باب آن استدلال میکنند؛ امّا همان مسئله در دست فیلسوفانِ دین بدل به معمّای دشواری میشود و موجب نزاع بیپایان میگردد.
مسئلهای که در این یادداشت بدان خواهم پرداخت، از این قبیل مسائل است. همۀ ما از دوران نوجوانی با مسئلۀ عقلانیِ« رجوع به متخصّص» در امور دینی و غیر دینی آشنا بودهایم و تقلیدِ خودمان از مراجع دینی را بدین نحو موجّه میکردهایم؛ امّا امروزه همین مسئلۀ آشنا، در«معرفتشناسیِ دینی» و «معرفتشناسیِ گواهی» بدل به موضوعِ پیچیدهای شده و فیلسوفان در باب شروطِ اعتبار «گواهی»، خصوصاً در قلمرو دین، نزاعهای درازدامنی را شکل دادهاند.
در مواجهه با « تقلیدِ دینی» شاید این مسئله نیز به ذهنِ برخی از ما خطور کرده باشد:
الف) « اگر تقلید دینی و اعتماد به گواهی روشی معقول جهتِ کسبِ باور برای دینداران است؛ چرا این امکان برای غیر دینداران نباشد؟ آیا غیر دینداران نیز نمیتوانند بیدینیِ خود را بر تقلید و تعبّد مبتنی کنند؟»
من در این یادادشت میکوشم همین مسئلۀ ساده را از منظر معرفتشناسیِ گواهی و با زبانِ نسبتاً فنِّیِ فیلسوفانِ دین، مورد تأمّل قرار دهم و عجالتاً دفاعِ اولیّهای از پاسخ مثبت به این پرسش بنمایم. بدین منظور، ابتدا شمّهای از اهمِّ آراءِ مطرح در معرفتشناسیِ گواهی را طرح میکنم و سپس با نظرداشتِ این آراء، پرسشِ فوق را مورد بحث قرار میدهم.
پیش از ورود به اصل بحث، ذکر این نکته لازم است که تمام تمرکزِ این یادداشت بر مقولۀ « توجیه و عقلانیت» است و نه مقولۀ « صدق و کذب». هرجا سخن از « صدق و کذب» میرود صرفاً استطرادی و در ارتباط با « توجیه» است. نزاع بر سر معقول بودنِ یک گزاره نزاعی مرتبه دوم و نزاع بر سر صادق/ کاذب بودنِ یک گزاره نزاعی مرتبه اوّل است.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
نوشتار رضا نقوی با عنوان «گواهیِ دینی و گواهیِ ضدِّ دینی!» • صدانت
بررسی گواهی دینی و ضددینی از منظر معرفتشناسی: آیا باورهای خداناباوران هم بهاندازه باورهای دینداران موجّه و قابلدفاعاند؟
در این سخنرانی، یکی از مهمترین براهین فلسفی ابنسینا، یعنی برهان وجوب و امکان، مورد بررسی قرار گرفت. این برهان که نقشی اساسی در فلسفه اسلامی و متافیزیک دارد، تلاش میکند وجود واجبالوجود را اثبات کند. دکتر محمود مروارید، استاد و پژوهشگر برجسته در حوزه فلسفه، در این نشست به تحلیل این برهان، پیشینهی آن و تأثیراتش بر فلسفهی اسلامی و غربی پرداخت.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
سخنرانی محمود مروارید درباره برهان وجوب و امکان ابنسینا • صدانت
محمود مروارید در این سخنرانی، یکی از مهمترین براهین فلسفی ابنسینا، یعنی برهان وجوب و امکان را مورد بررسی قرار میدهد.
قانون جذب (Law of Attraction) مفهومی محبوب در ادبیات خودیاری است که ادعا میکند افکار مثبت یا منفی میتوانند تجربیات مشابهی را به زندگی فرد جذب کنند. اصل این قانون بر این باور است که «همجنس، همجنس را جذب میکند»؛ یعنی ما با تمرکز بر افکار دلخواه، میتوانیم همان نتایج را از جهان جذب کنیم. این مفهوم از طریق کتابها و فیلمهایی مانند «راز» (The Secret)، در سال ۲۰۰۶ به شهرت رسید و در سالهای اخیر با تِرندهای جدید مانند «سندروم دختر خوششانس» در فضای مجازی دوباره معرفی شده است. با وجود محبوبیت مداوم، قانون جذب در حوزههای روانشناسی، فلسفه، علم و فرهنگ، با نقدهای شدیدی روبرو شده است.
در این جستار، برخی از انتقادات دربارۀ ادعاهای قانون جذب با توسل به شواهد علمی، فلسفی و روانشناختی مورد بررسی قرار داده شده است. در این بررسی، سعی بر آن بوده که از زبان ساده جهت درک متن توسط مخاطبان عمومی استفاده شود...
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
نقد قانون جذب در کتابهای خودیاری و توسعه فردی • صدانت
قانون جذب مفهومی محبوب در ادبیات خودیاری است که ادعا میکند افکار مثبت یا منفی میتوانند تجربیات مشابهی را به زندگی فرد جذب کنند ...
استاد مصطفی ملکیان مطلبی را تحت عنوان «سیر تحول اخلاق در ایران و جهان» در ١٥بهمنماه ١٤٠٣ در انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری ایراد نمودهاند که در آن، اخلاق یگانه پناهگاه جهت رشد و سعادت جامعه معرفی شده و در راستای تحقق این هدف، پیشنهادهایی عرضه داشته است. این مطلب در ذات خود حائز اهمیت است و لبّلباب بسیاری از گفتهها و نوشتههای ایشان است؛ امّا در عین حال حاوی ابهاماتی است که بدون گشودن و ایضاح آنها، مطلب از متانت و اتقان لازم برخوردار نیست، لذا در این جستار ملاحظاتی در این باب عرضه میشود.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
نوشتار حسین امامی با عنوان «مصطفی ملکیان و دعوت به جدایی اخلاق از دین» • صدانت
مصطفی ملکیان و دعوت به جدایی اخلاق از دین حسین امامی؛ جمعه، ۸ فروردین ۱۴۰۴ استاد مصطفی ملکیان مطلبی را تحت عنوان «سیر تحول اخلاق در ایران و جهان» در
دکتر محمدامیر قدوسی، روز پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ مهمان خانه اندیشهورزان بود تا درباره آرای میرزافتحعلی آخوندزاده و میرزایوسف مستشارالدوله سخنرانی کند. او در خطابه خود با نام "پروتستانتیزم اسلامی یا بازخوانی اسلام؛ آخوندزاده در برابر مستشارالدوله" عملا به تحلیل و بررسی پاسخهایی پرداخت که در دو سده اخیر، از سوی مشروطهخواهان و مشروعهخواهان به این پرسش داده شده است: "آیا اسلام با اصول مشروطیت سازگار است؟"
وی بیان داشت که در شمار مهمترین اصول مشروطیت، "برابری" و "آزادی" شهروندان یک سرزمین است و نزاع مشروطه و مشروعه، بیش از هرجا، در هنگام مواجهه با این دو مفهوم پدیدار میشود. قدوسی در این جلسه گفت که از نظر او فتحعلی اخوندزاده درک دقیقی از موازین مشروطیت داشته و همچنین از برخی جهات، شباهتهای شگفتآوری میان او و شیخ فضلالله نوری وجود دارد. او گفت که میرزایوسف مستشارالدوله نیز همچون ملکمخان ارمنی و عبدالرحیم طالبوف، دغدغهمندانه کوشیده بود که میان اسلام و مشروطیت جمع کند، اما چون از نظر غنای اندیشگی و استوای علمی، مرد این میدان نبوده، تلاش پر ارج او در این مسیر ناکام مانده است.
دکتر قدوسی اشاره میکند که حتی آخوند خراسانی و میرزای نائینی هم در شناخت حقیقت مشروطه و به تبع آن، نسبت مشروطه و اسلام توفیق کامل نیافتهاند. از نظر دکتر قدوسی، یکی از نشانههای روشن این حقیقت آن است که امثال میرزای نایینی گمان میکردهاند که مشروطیت بضاعت خود مسلمانان بوده که به آنان بازگردانده شده است. دکتر قدوسی بر این نکته تاکید میکرد که اگر جمع منضبط و روشمند میان اسلام و مشروطیت اساساً ممکن باشد، صرفا از رهگذر تسلط عمیق به شاخههای متعددی از فلسفه، اصول فقه، فقه و برخی دیگر از رشتههای علوم انسانی ممکن است.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
سخنرانی محمدامیر قدوسی با عنوان «پروتستانتیزم اسلامی یا بازخوانی اسلام؛ آخوندزاده در برابر مستشارالدوله» • صدانت
دکتر محمدامیر قدوسی در جلسه پروتستانتیزم اسلامی درباره آرای میرزافتحعلی آخوندزاده و میرزایوسف مستشارالدوله سخنرانی میکند.
درسگفتارهای فلسفهٔ دین با تدریس مصطفی زالی، به بررسی تطبیقی مسائل محوری فلسفهٔ دین میپردازد؛ شاخهای از فلسفه که به پرسشهایی بنیادین دربارهٔ وجود خدا، رابطهٔ علم و دین، صفات الهی، مسئلهٔ شر، و امکان وحی میپردازد. این درس، با تکیه بر کتاب An Introduction to the Philosophy of Religion (ویرایش سوم) به عنوان منبع اصلی در کنار بررسی بخشهایی از مرحلهٔ دوازدهم نهایةالحکمة، به دانشجویان امکان میدهد تا ضمن آشنایی با سنت فلسفهٔ دین معاصر، درک عمیقتری از نحوهٔ طرح این مسائل در سنت فلسفهٔ اسلامی نیز به دست آورند. این رویکرد تطبیقی، به شناخت بهتر پرسشهای سرنوشتساز و مناقشهبرانگیز فلسفی کمک کرده و راهی برای ورود پژوهشگران علاقهمند به حوزهای پرچالش و بینرشتهای میگشاید.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
درسگفتارهای فلسفهٔ دین از مصطفی زالی • صدانت
فلسفهٔ دین به دنبال بررسی فلسفی مفاهیم محوری ادیان همچون مفهوم خدا و براهین ناظر به اثبات وجود خدا، نسبت میان علم و دین...
محسن برهانی: در سال ۱۳۹۶ مقالهای توسط اینجانب و یکی از پژوهشگران عزیز با عنوان «تقلیلگرایی نسبت به مجازاتهای سالب حیات در حقوق کیفری ایران» منتشر گردید و در آن مقاله اثبات شد که حتی بدون بر هم زدن بنیادین ساختار حقوقی کشور و مبانی آن و تأسیس فقه جدید و بدون پذیرش رویکردهای ساختارشکنانه و شاذِّ حقوقی-فقهی، میتوان اجرای این مجازات را با اصلاحاتی به حداقلِ حداقل ممکن رساند؛ براساس نظریهای که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفت از مجموع ۶۹ ماده قانونی مشتمل بر اعدام از ۵۷ مورد بصورت کامل اعدامزدایی میشود و سه مورد دیگر بشدت کاهش ایجاد خواهد شد. بر این اساس آمار اعدامهای موجود در کشور به کمتر از ۱۰ درصد کاهش پیدا خواهد کرد.
مطالعه این مقاله را به پژوهشگرانی که دغدغه حیات انسانها را دارند و نگران این میزان اعدام در کشور هستند، پیشنهاد میشود.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
تقلیلگرایی نسبت به مجازاتهای سالب حیات در حقوق کیفری ایران • صدانت
این مقاله ضمن پذیرش فقه موجود و مبانی نظری و کلامی فقه رایج، از درون فقه به دنبال کاهش مجازات اعدام در نظام حقوقی ایران است.
در هشتاد و دومین جلسه از سلسلهنشستهای «گفتار و اندیشه»، دکتر موسی غنینژاد با تمرکز بر مفهوم «آزادی» در اندیشه مدرن، به بررسی جایگاه فرد در ساختار مفهومی و اخلاقی این نوع تفکر پرداخت.
ایشان با تأکید بر این نکته که فرد در اندیشه مدرن نه صرفاً یک واحد اجتماعی، بلکه مفهومی اخلاقی و خودبسنده است، به تبیین چگونگی گره خوردن آزادی با شأن فردی در جوامع مدرن پرداختند. در ادامه، نشست با بخش پرسش و پاسخ همراه بود و دکتر غنینژاد به سؤالات حاضران پاسخ داد.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
سخنرانی موسی غنینژاد با عنوان «آزادی در اندیشه مدرن» • صدانت
در هشتاد و دومین جلسه از سلسلهنشستهای «گفتار و اندیشه»، دکتر موسی غنینژاد با تمرکز بر مفهوم «آزادی» در اندیشه مدرن، به بررسی جایگاه فرد در ساختار
واقعیت آن است که بسیاری از باورهای ما، بهویژه در دوران کودکی و نوجوانی، بهشکلی ناخودآگاه و تحت تأثیر محیط، خانواده و فرهنگ عمومی شکل میگیرند. اما رشد اخلاقی و عقلانی انسان، او را به نقطهای میرساند که میتواند در این باورها تأمل، بازنگری و حتی دگرگونی ایجاد کند. در این مرحله، «تفکر انتقادی»، «آزادی در اندیشه» و «خودآگاهی» نقشی اساسی ایفا میکنند. البته این اختیار، مطلق نیست و همواره تحت تأثیر پیشزمینههای روانی، اجتماعی و تاریخی قرار دارد. با این حال، همین امکان بازاندیشی، مبنای مسئولیت انسان در برابر باورهایش میشود...
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
بازاندیشی در مفهوم عصمت: تحلیلی معرفتشناختی، اخلاقی و تاریخی • صدانت
وقتی سخن از «عصمت پیامبران» به میان میآید، پیشفرض ورود به این بحث، داشتن باوری است که بهجای تعصب، بر مسئولیت و بازاندیشی استوار باشد
چه کسانی بیشتر گول اطلاعات نادرست را میخورند؟
در پاسخ به این پرسش مهم پژوهش بسیار بزرگی انجام شده است؛ بیش از ۶۶ هزار نفر در ۲۴ کشور جهان از طریق یک وبسایت عمومی در این پژوهش شرکت داشتند.
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
صدانت
نسل زِد و محافظهکاران: بیش از سایرین در خطر اطلاعات نادرست • صدانت
پژوهش ۶۶ هزار نفری در ۲۴ کشور نشان میدهد نسل زد و محافظهکاران بیش از سایرین در تشخیص اطلاعات نادرست آسیبپذیرند.